Selecteer een pagina

We zijn eindelijk verlost van 2020. Het jaar wat de meeste mensen denk ik snel willen vergeten. We kunnen er van alles van vinden, maar het was in ieder geval erg ‘bijzonder’. In ieder geval hoor je het overal: 2021 wordt veel fijner en succesvoller. Dit gevoel heb ik ook, want de plannen voor dit jaar zijn wel echt fantastisch! Hoe ik zo lekker kan plannen in tijden van onzekerheid? Dat lees je in deze blog.

Mindset

Als eerste wil ik met je delen dat een goede mindset stap 1 is naar een succesvol jaar. Zeker vorig jaar tijdens de eerste Corrie-golf merkte ik dat veel ondernemers bij de pakken neer gingen zitten en paniekvoetbal speelden. Je kan je afvragen of dit positief voor je uit gaat pakken. In mijn ervaring is het antwoord; nee, dat pakt totaal niet positief uit. Ik geloof erin dat je terugkrijgt wat je geeft, dus als jij je steeds negatief uit, zal je ook negativiteit terug kunnen verwachten. Lees maar eens over de Wet van Aantrekkingskracht!

Als jij nu al met een goede mindset het nieuwe jaar ingaat, zal je zien dat je dit jaar ook als positiever gaat ervaren. Natuurlijk zullen er misschien vervelende dingen gebeuren, maar beslis eens hoe je daarmee om gaat. Zie je het als een enorme tegenslag en doe je er niets mee, of zie jij het als een wijze les en leer jij er iets van? Voel je het verschil tussen die 2 manieren van omgaan met tegenslagen? Zeker in tijden van onzekerheid is dat een hele belangrijke.

Plannen maken in onzekere tijden

Vorig jaar om deze tijd hadden jij en ik allebei totaal niet verwacht dat de wereld er in korte tijd heel anders uit zou gaan zien. Of had jij wel voorspeld dat Mark Rutte iemand een hand zou schudden en dat dat groot nieuws werd, omdat je geen handen meer mocht schudden? Dat dus. Ik weet niet hoe het met jou is, maar heel veel van mijn plannen konden niet meer doorgaan en er moesten nieuwe plannen gemaakt worden. Zo was op 17 maart mijn laatste klus (een dag interieurs fotograferen, 5 adressen. Uiteindelijk bleef er maar 1 adres over…) en pas halverwege mei kon er weer gefotografeerd worden. Alles daartussen, in het hoogseizoen, werd gecanceld of verplaatst.

Ik ben vrij snel contentpakketten gaan aanbieden, één kant en klare, maar ook contentpakketten op maat. Mensen stuurden hun spullen op en ik maakte er toffe ‘stockfoto’s’ van. Dat liep prima, maar maakte het omzetverlies helaas niet goed. Wel leerde ik ervan dat je als ondernemer altijd op scherp moet staan om andere plannen te maken. Je kan beter niet op 1 paard wedden nu, zeker als je iets doet wat niet online kan. Fotograferen via Zoom is nou niet echt het beste idee van de wereld 😉

Omdat ik veel tijd over had, ben ik gaan investeren in coaches. Het eerste traject was van Rebel Opleiding & Advies, dat ging vooral over bedrijfskunde. Bijna direct na dat traject, ben ik in de Business Boost Academy van Tineke Zwart terecht gekomen. Wauw, wat was dat een eye opener! Tineke leerde mij anders denken over mijn bedrijf en dat was precies wat ik nodig had op dat moment. Ik was namelijk in 2019 al begonnen met Focus op Ondernemerschap, het onderdeel van New Fotografie waarmee ik fotografen help groeien met hun onderneming. Het probleem daarmee was alleen dat dat totaal iets anders is dan fotografie, waardoor ik vastliep in het laten groeien hiervan. Wel was dat iets wat ik heel graag wílde laten groeien en dat is met de hulp van Tineke gelukt. Hierdoor heb ik nu ook iets gaafs wat ik vooral online kan doen, waardoor mijn omzet stabiel kan blijven. Hier heb ik nu alleen maar voordeel van.

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen over plannen maken in onzekere tijden: leer te schakelen. Kan het even niet? Kijk dan wat er wel kan. Je hebt nu misschien wel tijd over en kan het verstandig zijn om te investeren in iets waar je later heel veel voordelen van gaat ervaren.

2021, let’s go!

Mijn eerste voornemen in 2021 is om wat flexibeler met mijn plannen om te gaan. Mocht ik niet kunnen fotograferen, wil ik makkelijker schakelen naar mijn online aanbod. Dit kan, omdat ik in principe alles al klaar heb staan om dit te doen. Vorig jaar had ik dit niet en ging er nogal wat tijd overheen voordat dat lukte. Ik heb wel tussen kerst en nieuwjaar een globale planning gemaakt voor hoe ik mijn jaar wil laten worden in de ideale omstandigheden. Dit geeft mij meer houvast dan ‘ik zie het wel, want straks komt er weer een lockdown en moet ik alle plannen weer omgooien’. Een plan houd mij scherp en maakt visueel wat ik moet doen om mijn doelen te halen.

Zo is het ideale plan om elk kwartaal een fotoshootdag te organiseren samen met Stefanie van Social on Point, aangezien de vorige editie een enorm succes was. Daarnaast wil ik ook elk kwartaal een personal branding groepstraining aanbieden, waarin jij aan de slag gaat met jou personal brand én ook andere ondernemers leert kennen en met elkaar in gesprek gaat. Ik heb vorig jaar een pilot gegeven aan mijn kantoorbuurmannen en zij waren razend enthousiast! En misschien denk je al ‘Nadine, maar wat als dit niet meer mag als er weer een lockdown komt?’ Dan vul ik de tijd anders in met bijvoorbeeld een extra challenge of laat ik de groepstrainingen online plaatsvinden.

Ook wil ik in ideale omstandigheden elke week 1-2 fotosessies gaan uitvoeren. De meeste fotosessies zullen voor klanten zijn die een abonnement hebben voor 4 of 2 fotosessies, daar wil ik echt wat meer focus op leggen. Ik houd er namelijk van om iemand voor langere tijd te helpen aan gave foto’s, omdat ik dan ook veel beter weet waar iemand naar op zoek is en welke groei ze willen laten zien. Maar; uiteraard is er ook genoeg ruimte voor mensen die eenmalig een beeldbank willen laten maken!

Mijn persoonlijke doelen zijn om meer tijd te investeren in mijn gezondheid, zodat ik mijn chronische pijn een beetje onder de knie ga krijgen (en weer hakken kan gaan dragen). Ook wil ik minder vlees eten, meer tijd met vrienden doorbrengen én 1-2 nieuwe tattoo’s laten zetten. Deze doelen moeten makkelijk lukken. Als ik mijn zakelijke doelen ook haal, maak ik het mezelf wel stukken makkelijker.

Met een positieve mindset maak je het jezelf veel makkelijker

Heb jij ook het gevoel dat 2021 een succesvol jaar voor je gaat worden? Als jij je plannen graag wilt bespreken of hulp nodig hebt met het stellen van doelen, help ik je heel graag op weg met een brainstormsessie! Klik hieronder voor meer informatie!