Selecteer een pagina

Elke fotograaf is anders en werkt anders, daarom kan het soms lastig zijn om de juiste fotograaf te vinden voor jouw personal branding beeldbank. Als ondernemer wil je het allerbeste, want die foto’s gaan wel jouw eerste indruk maken of kraken en horen goed voor jou te gaan werken. Daarom vind je in deze blog 3 belangrijke vragen om van tevoren aan jouw fotograaf te stellen als je er over nadenkt om een personal branding fotoshoot te gaan doen!

1. Ben je gespecialiseerd in personal branding fotografie?

Hiermee zeg ik uiteraard niet dat een fotograaf met een breder aanbod jou niet kan helpen, maar over het algemeen heb je bij een specialist wel de beste aandacht en resultaten en weet jouw fotograaf alles van deze tak van sport af en kan die jou perfect helpen. Ook met locaties, kledingtips, de voorbereiding en meer. Een nadeel van een specialist is dat de prijs vaak wat hoger is en dat er vaak wat wachttijden zijn.

Een voordeel van een fotograaf die meerdere dingen doet, is dat de prijs vaak een stukje zachter is en dat je voor meerdere fotografie opdrachten bij dezelfde persoon terecht kan. Stel dat je ook graag met je gezin op de foto wilt, dan is het super fijn als je weet dat je bij dezelfde fotograaf terecht kan. Een nadeel is vaak wel dat ze jou minder goed kunnen adviseren en vaak iets minder goed weten wat er niet kan ontbreken en dat er minder vaak door wordt gevraagd over specifieke punten.

Uiteraard mag jij kiezen wat het beste bij jou past, het wordt namelijk jouw beeldbank en niet die van mij ­čśë Goed om te weten; ik ben zelf een specialist. Als je hiernaar op zoek bent, zou je eens op de speciale pagina met informatie kunnen kijken. Of je leest nog even verder, mag ook ­čśë

2. Wat voor kosten kunnen er nog bij komen?

Elke fotograaf heeft een andere werkwijze wat betreft hun prijs. De ene fotograaf zal een uurtarief hanteren, de andere heeft pakketten. Dan zijn er nog fotografen waarbij je 20 foto’s standaard krijgt en de rest bij kan bestellen, bij de ander krijg je alle foto’s waar je blij van wordt (that’s me) en bij weer een ander moet je alles bij bestellen. Sommige fotografen rekenen extra uren voor extra bewerking, sommigen niet. Ingewikkeld he?

Het is dus goed om na te vragen wat je betaalt en wat er eventueel nog bij zou komen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kan je goed van te voren uitrekenen of het goed in jouw budget past. Houd er wel altijd rekening mee dat in 99% van de gevallen de reiskosten en de locatiehuur voor jouw rekening zijn. Vergeet dit niet voor de zekerheid na te vragen.

3. Wat mag ik straks wel of niet doen met de foto’s?

Dit is een hele belangrijke vraag om te stellen, want je hebt altijd te maken met het auteursrecht van jouw fotograaf en de ene fotograaf is wat soepeler met wat je wel en niet mag dan de andere fotograaf. Een voorbeeldje van een van mijn klanten is dat hij letterlijk overal de naam van zijn vorige fotograaf moest noemen onder de foto en als dat niet kon, moest hij een foto met het watermerk van deze fotograaf gebruiken. Nou, dan beginnen bij mij de rode vlaggen al te wapperen, want ik denk hier zelf dus anders over.

Check dus altijd of jouw fotograaf ‘regels’ heeft over het gebruik van de foto’s en de naamsvermelding. Het zou echt heel vervelend zijn als je daar achteraf pas achterkomt, zoals mijn eigen klant toen. Wat ook altijd slim is om te doen, is kijken in de algemene voorwaarden van jouw fotograaf wat daar staat en het altijd even na te vragen als je het niet helemaal begrijpt. Want ga jij akkoord met die voorwaarden, dan gelden die ook altijd. Zegt je fotograaf iets anders dan wat er in de voorwaarden staat, zorg dan dat jouw fotograaf dit zwart op wit naar jou mailt/whatsappt/dm’t als uitzondering op wat er in de voorwaarden staat. Zo kan het niet gebeuren dat je fotograaf achteraf iets niet goed vind, wat eerst wel goed was.

Sla deze blog op voor later!

altijd handig

Wil je graag eens met mij in gesprek over jouw personal branding beeldbank? Ik help je graag. Kijk eens bij de informatie, of neem contact met mij op!