Selecteer een pagina

Ondernemen is echt geweldig, maar niet voor iedereen. Overal zitten positieve en negatieve kanten aan, ook aan het ondernemerschap. De negatieve punten van ondernemerschap sneeuwen vaak een beetje onder, maar moeten ook zeker besproken worden. Vandaag deel ik drie van de grootste nadelen van het fulltime ondernemen, gewoon om je even aan het denken te zetten.

Ondernemen is heel leuk

Om deze blog niet zo negatief te maken, deel ik ook graag even wat positieve punten die ik in het ondernemerschap ervaar. Ik ben sinds oktober 2015 ondernemer en heb al van alles gezien, gemerkt en meegemaakt. Minder leuke dingen, maar gelukkig veel meer leuke dingen. Ten eerste bepaal ik zelf wat ik doe en wanneer ik dat doe. Natuurlijk houd je daarin rekening met alle mensen waarvoor je werkt, maar dit mag ik allemaal zelf invullen. Doe ik het in de ochtend, of in de avond? Het maakt niet uit, zolang ik mijn werk goed doe en de wens van mijn opdrachtgever vervul.

Je bent met je eigen persoonlijke missie bezig en bepaalt zelf hoe je dit wilt invullen (visie) en binnen welke lijnen je dit doet (kernwaarden). Als je voor een werkgever werkt, sluit jouw persoonlijke missie, visie en kernwaarden hopelijk aan. Toch is het heel anders dan wanneer je helemaal zelf de regie hebt hierover.

En het beste punt: je gaat je eigen dromen waar maken! Het begint misschien met de droom om je eigen bedrijf te hebben. Die droom is zo waargemaakt. Daarna droom je lekker verder, van een eigen kantoor, personeel, een tweede bedrijf, een mooie auto, een luxere woning, financiële vrijheid, etc. Natuurlijk kan dit ook in loondienst, maar met een eigen onderneming is juist de uitdaging dat je hier helemaal zelf verantwoordelijk voor bent. Je zal het echt zelf moeten doen en dat geeft heel erg veel voldoening!

Wat is er dan minder leuk aan ondernemen?

Het lijkt heel erg mooi allemaal, maar ik zei het al: er zijn ook negatieve kanten. Deze kunnen zwaarder wegen dan de positieve kanten. Zeker als je zekerheid ontzettend belangrijk vindt en je liever niet te veel verantwoordelijkheden tegelijk hebt. En waarom?

Inkomsten – Als ondernemer heb je geen baas meer die elke maand loon aan je betaalt. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw omzet en moet hier ook zelf jouw loon van betalen. De ene maand zal dat prima kunnen, maar er zitten ook weleens maanden tussen waar je net genoeg hebt voor je zakelijke vaste lasten en je misschien je eigen loon niet aan jezelf kan betalen. Dit moet je zelf op kunnen lossen.

Veel extra taken – Als je fotograaf bent, ben je niet elke dag aan het fotograferen. Tuurlijk kan je alles uitbesteden wat je niet zelf wilt doen, maar dit is niet realistisch en zeker niet in het begin. Je zal ook de boekhouding moeten doen, iets wat over het algemeen weinig mensen leuk en makkelijk vinden. Verder krijg je te maken met marketing, netwerken, aquistitie, mails, telefoontjes en nog veel meer ditjes en datjes. Het kan zijn dat het dan toch een beetje gaat tegenvallen, omdat de ‘randzaken’ nog best wel veel tijd innemen.

Verantwoordelijk zijn over alles – En dan ook écht alles. Want stel je raakt arbeidsongeschikt, dan verwacht met dat je hier zelf voor bent verzekerd. Ook moet je zelf je aansprakelijkheid regelen, je pensioen en vakantiegeld. En je zou het bijna vergeten, maar jij bent ook verantwoordelijk over al het werk wat je levert. Stel dat ik de beeldbewerking zou uitbesteden, blijf ik daar verantwoordelijk over. Als mijn klant niet tevreden is, moet ik dat oplossen of beter nog; voorkomen. Je moet alles controleren en checken, voordat je jouw werk aflevert en helemaal klaar bent. Er is niemand anders die dat voor jou gaat doen.

Een eigen onderneming hebben, betekent dat je ook minder leuke taken moet doen.

En, wil je na het lezen van deze blog nog steeds ondernemen? Dan denk ik dat het je wel gaat lukken. Misschien denk je nu wel ‘ohja, dan moet ik toch nog even nadenken’ en dat is ook goed. De mindere dingen horen erbij, maar als je het echt graag wil, worden die mindere dingen een bijzaak. Ben jij fotograaf en wil je jouw bedrijf starten? Dan kan ik je daarbij helpen! Wil je weten hoe mijn leven eruit ziet als ondernemer? Ik neem je graag achter de schermen mee via Instagram!