Selecteer een pagina

Zelf vind ik het heel interessant om te weten hoe mensen hun werk ervaren. Ook hoor en lees ik graag terug hoe mijn klanten een fotosessie hebben ervaren. Nu lijkt het mij wel eens leuk om te delen hoe ik als fotograaf een fotosessie ervaar en regisseer! Ik houd van een klein beetje regie, een strak plan, maar het moet wel spontaan en natuurlijk blijven.

In januari had ik bijvoorbeeld een hele gave fotosessie met Millie Gietman. Deze fotosessie gebruik ik graag als voorbeeld, omdat ik hier zelf ook enorm door werd uitgedaagd. Niet dat Millie zo’n lastige klant was hoor, maar ze had een aantal hele goede wensen en belangrijke punten die ze graag terug wilde zien. Millie heeft jaren ervaring in het marketing en communicatie vak, waardoor ze ook veel ervaring heeft met werken met beelden. Hierdoor wist ze precies wat ze wilde en wat niet.

Zonder intake geen goede foto’s

Ik hecht heel erg veel waarde aan de intake voorafgaand aan de fotosessie. We nemen samen even de tijd om even te (beeld)bellen, zodat we samen een plan kunnen maken. Ik heb inmiddels tientallen ondernemers voor mijn lens gehad en weet als geen ander waar je op moet letten en waar je over na moet denken voor we gaan fotograferen.

Millie had al heel duidelijk voor zich wat ze wilde, vanwege haar ervaring en ook omdat ze net een nieuwe brand identity had. Millie wilde ervaring en grootsheid uitstralen, maar op een liefdevolle manier. We hebben samen bedacht hoe we dit konden gaan doen. Wat voor locatie moeten we hebben? Wat voor kleding past hierbij? Wat voor accessoires?

Ook als je moeite hebt met jouw identiteit kan ik je daar heel goed bij helpen, want ik wil dat de foto’s bij jou aansluiten en niet te algemeen zijn. 13 en een dozijn foto’s, wil ik niet maken.

Verdere voorbereiding

Na de intake stuur ik altijd een document ter voorbereiding op met tips over bijvoorbeeld locatiekeuze, kledingkeuze, etc. Daarnaast staat er ook een handige lijst in met spulletjes die je mee kan nemen. Het meeste hebben we al besproken, maar het is toch fijn om het nog even zwart op wit te hebben als je aan de slag gaat.

Soms wil je hier nog even met mij overleggen, dat mag altijd. Als je het lastig vindt om een goede locatie te kiezen, kijk ik er ook nog even naar met mijn blik als fotograaf. Ik kijk dan bijvoorbeeld of het in het totaalplaatje past en of het voor mij haalbaar is i.v.m. de ruimte en het licht. Daarnaast help ik je ook mee met andere kleine dingetjes. Als jij twijfelt over de kleur van je nagellak, mag je mij altijd de kleurtjes even door appen en dan help ik je kiezen!

De fotosessie

Ik zorg dat ik ruim op tijd aanwezig ben, zodat we ons niet hoeven te haasten. Haasten en fotograferen is geen goede combinatie namelijk. Ik vind het ook geen probleem als we een half uurtje uitlopen, om nog even die laatste perfecte foto’s te maken. Ook starten we altijd met een kopje koffie of thee, zodat we eerst even kunnen kletsen. Zo zakken de zenuwen wat weg en kunnen we de laatste dingetjes nog even bespreken.

Ik laat mijn klanten altijd meekijken op het scherm van de camera. Zo kan je alvast zien hoe het gaat (vaak goed, waardoor de laatste zenuwen nog wat meer wegzakken) en zie je iets wat je anders wilt, kan je dat ter plekke aangeven. Ik zie bijvoorbeeld niet of de scheiding goed in je haar zit, omdat ik niet weet hoe je het normaal draagt. Het is zonde als je dit achteraf ziet als je de foto’s ontvangt. Dit soort kleine dingetjes kunnen ervoor zorgen dat je de foto’s toch niet geweldig vindt.

Tijdens de fotosessie kletsen we trouwens vrolijk verder, zo voelt het ook een beetje als een gezellige afspraak. We zijn beide ondernemer, dus er valt altijd wel over iets te sparren of te kletsen. Ook geef ik tips over wat mooie hoeken zijn of op welke plek het beste is voor een mooi beeld. Qua pose help ik ook graag, maar ik laat dit zo veel mogelijk los. Zo goed als 99% van de mensen gaan zelf al in een mooie, natuurlijke houding zitten. Mocht het toch een beetje oncharmant worden, grijp ik wel in natuurlijk en geef ik tips over hoe het mooier kan. Ik houd van een spontaan beeld, een spontane lach en ongedwongen, natuurlijke poses!

Bewerken en leveren

Ik ben zo’n fotograaf die het liefst direct aan de slag gaat en je volspamt met sneak peaks. Wachten is namelijk ontzettend stom, zeker als we samen iets prachtigs gemaakt hebben! Ook zit ik na de shoot vaak nog in de flow en gaat het bewerken veel makkelijker. Ik kan alles nog voor me halen en die sfeer ga ik in de bewerking terug laten komen. Ik gebruik nooit filters/presets, maar de herinnering en sfeer van de shoot!

Millie gaf aan dat ze de foto’s zowel in kleur als zwart wit wilde ontvangen en ook graag een vierkante uitsnede voor Instagram. Dat is zo geregeld, dus dat kan ook gewoon kosteloos. De foto’s lever ik aan in een duidelijke mappenstructuur, netjes genummerd op professionele wijze. Zo kan je de foto’s heel erg makkelijk terug vinden!

Eindresultaat

Het allerleukste is om het eindresultaat te gaan bewonderen! Dit wil ik natuurlijk ook met jullie delen, dus bezoek zeker www.milliegietman.nl en bekijk ook eventjes haar aanbod, want dat is heel erg waardevol! Daarnaast mocht ik ook feedback van Millie ontvangen en onderstaande review! De fotosessie was een succes, hier haal ik voldoening uit. Elke keer weer!

In januari van dit jaar heb ik bij Nadine een Personal Branding fotosessie gedaan. Ik ben heel blij met alle foto’s, ze passen precies bij de look & feel van mijn nieuwe huisstijl. De shoot met Nadine was heel relaxed, ze staat enorm open voor eigen inbreng en ze levert (heel snel!) een hele ruime selectie aan beeld waar ik voorlopig weer een tijdje mee voort kan. Ik zou een shoot bij Nadine zeker aanraden, ze heeft een frisse blik, is een vakvrouw en heeft oog voor detail!” – Millie Gietman

Wil jij een fotosessie boeken, plan alvast je afspraak!