Fotografie en videografie. Twee beroepen soms met deels dezelfde apparatuur, maar er zit wel degelijk een verschil in. In deze blog mag ik (Kevin Ike, eigenaar, van Ei naar Kip) meer vertellen over de verschillen, maar ook de overeenkomsten en het versterkende effect aan elkaar.
Wie is Kevin Ike?
Mijn naam is Kevin Ike en ben sinds 2016 eigenaar van van Ei naar Kip uit Veenendaal. Wij maken bedrijfsfilms en online videocontent. Al sinds groep 5 op de basisschool ben ik geïnteresseerd in video. Op school maakte ik van alles wat gefilmd kon worden al video’s en elk werkstuk bevatte een zelf gemaakte film.
De verschillen tussen foto en video
Misschien wel het eerste verschil wat iemand zal noemen wanneer je vraagt: ‘wat is het verschil tussen foto en video?’ is, ‘de een is bewegend en de andere is stilstaand beeld’. Dat klopt natuurlijk, maar er zijn nog veel meer verschillen.
Video’s zijn niet geschikt voor drukwerk – Het klinkt misschien logisch maar een video kun je niet afdrukken. Regelmatig krijg ik als filmmaker de vraag of ik niet een aantal screenshots uit de video kan maken zodat er direct foto’s zijn voor nieuw drukwerk. Helaas gaat dit in de meeste gevallen niet, dit heeft een aantal redenen. Daar kom ik o.a. bij het volgende punt op.
Resolutie – Het aantal pixels van foto’s ligt in de meeste gevallen vele maler hoger dan van video. Waardoor je dus een foto gemakkelijk op een vrachtwagen kan drukken, maar een screenshot uit een video net genoeg is voor een visitekaartje. Ook is video een bewegend beeld en bevriest het niet het moment, zoals bij fotografie wel is. Hierdoor is een foto mooier dan een screenshot uit een video.
Bij video heb je natuurlijk ook geluid – Dit is misschien wel technisch het grootste verschil. Bij video heb je ook te maken met geluid. Stilte in de ruimte is zeer gewenst en we willen geen, of zo min mogelijk echo. Voor fotografie maakt het niet uit of er veel geluid is.
Het prijsverschil tussen foto en video – Over het algemeen is het zo dat video duurder is dan fotografie. Dit heeft ermee te maken dat er duurdere en vaak meer apparatuur wordt gebruikt. Ook kost het bewerken van het beeldmateriaal vaak meer tijd dan bij foto’s.
Niet onbewust schreef ik ‘over het algemeen’. Omdat video en foto maatwerk diensten zijn, kunnen de kosten per opdracht best wel verschillend zijn. Foto’s kunnen ook weer duurder zijn dan video wanneer er bijvoorbeeld speciale bewerkingen of lichtopstellingen moeten worden gemaakt.
De overeenkomsten tussen foto en video
Naast de verschillen zijn er ook overeenkomsten. De meeste zijn zeer voor de hand liggend, zoals dat beide een visuele uiting betreft van een gebeurtenis, persoon, omgeving of product.
De apparatuur – Vaak zijn de camera’s (de body’s) verschillend, maar de lenzen (objectieven) kunnen voor beide doeleinden gebruikt worden. Maar ook hier geld: in de meeste gevallen. Een camera gespecialiseerd in fotografie zal betere kwaliteit leveren dan een camera die zowel voor foto als video gebruikt kan worden. Datzelfde geld ook voor lenzen. Wij werken bij van Ei naar Kip met camera’s die zich focussen op video, waardoor de kwaliteit hoger ligt dan een combinatie camera. Nadine werkt wel met een combinatie camera, want de meeste professionele camera’s voor fotografie kunnen tegenwoordig ook filmen namelijk.
Het object/doel – Wanneer je een fotosessie of filmsessie wilt gaan doen voor je bedrijf, kan je er ook aan denken om direct beide te laten doen. Wanneer bijvoorbeeld de fotograaf bezig is met interieurfoto’s, kan de videograaf de medewerkers interviewen. Later wisselen we het om. Zo hoeven de medewerkers er maar op één dag tiptop uit te zien en hoeft het kantoor maar één dag spik en span te zijn.
Het versterkende effect van foto en video
Nu we de verschillen en overeenkomsten weten vertel ik graag wat de versterkende effecten van foto en video aan elkaar zijn.
Spreek je doelgroep breed aan – Ook al heb je een zeer specifieke doelgroep, dan heeft elke persoon in die doelgroep toch verschillende voorkeuren voor het opnemen van informatie. De een kijkt liever een een video, maar de andere leest liever een blog met een inspirerende foto erbij. Daarom is het belangrijk om je content te mixen met foto’s, video, drukwerk en wellicht zelfs een podcast.
Bespaar tijd en geld met combideals – Van Ei naar Kip werkt vaker samen met fotografen, zo ook met New Fotografie. Hierdoor kunnen wij combideals aanbieden waardoor dit goedkoper wordt dan wanneer je beide diensten los wilt inhuren. Ook werkt het combineren van beide tijd besparend en efficient. Dit komt omdat er maar één keer alles geregeld en afgestemd hoeft te worden. En daarnaast kunnen zowel de fotograaf als de videograaf een groot deel van deze werkzaamheden samen uit handen nemen.
Meer weten over fotografie en videografie?
Ben je na dit artikel nieuwsgierig geworden wat fotografie en videografie voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op en dan zorg ik (Nadine) dat je met ons beide in contact komt!