Selecteer een pagina

Ik denk dat ik nog nooit zo veel gevideobeld heb als de afgelopen maanden. Het netwerken ging allemaal online, veel kennismakingen en coachcalls gingen ook allemaal via videobellen en zelfs een afspraak met de huisarts ging met video. Maar is videobellen nou echt fijner dan gewoon bellen? Ik heb daar zelf wel een mening over, die ik graag deel!

Moet het nou om elk gesprek van 20 minuutjes?

Op zich is videobellen super fijn, omdat je elkaar echt ziet en dus meer informatie krijgt over de persoon met wie je in gesprek bent. Tijdens het bellen hoor je alleen iemands stem, maar met videobellen zie je ook zijn of haar lichaamshouding en kan je dus beter inschatten wat een persoon ergens van vindt.

Maar om nou altijd maar te videobellen? Voor een simpel gesprek van 20 minuten, of als je even snel iets wilt afspreken, vind ik het een beetje overdreven. Natuurlijk ligt het ook aan de situatie, maar over het algemeen pak ik in die gevallen liever de telefoon. Dan heb je ook dat gedoe niet met een slechte internetverbinding en de ‘hoor je mij??’ problemen.

Waarom ik liever bel

Het grootste nadeel van videobellen is dat mensen kunnen zien wat je doet. Ik loop persoonlijk heel graag rond als ik met iemand bel, zodat ik mijn ei kwijt kan en ik krijg er ook vaak meer inspiratie van. De hele tijd naar een scherm staren vind ik dan super vervelend en zonde van de creativiteit die ik had kunnen hebben.

Ik ben iemand die echt niet stil kan zitten als ik enthousiast ben, maar tijdens een videocall kan je gewoon niet zomaar rondjes gaan lopen. Met bellen kan dat wel en dan kan ik veel enthousiaster zijn en ik krijg ook meer energie als ik sta of loop.

Langere gesprekken

Toch vind ik in bepaalde situaties videogesprekken fijner. Bijvoorbeeld als het gaat om een uitgebreidere coaching-sessie, want dan wil ik de reactie zien van de mensen die ik ergens mee help. In dat soort situaties is het fijn als je echt iemands volledige reactie kan waarnemen. Ook met netwerken (vooral in groepen) vind ik video beter werken.

Eigenlijk is mijn vuistregel dat wanneer je in een normale situatie ‘face to face’ zou afspreken, dat je videobelt en wanneer je niet ‘face to face’ zou afspreken, dat het prima telefonisch kan.

‘Van rondlopen word ik creatiever!’

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Ik ben heel erg benieuwd!