Selecteer een pagina

Als startende ondernemer had ik 5 jaar geleden last van mensen die hun goed bedoelde adviezen wilden geven. Van onschuldige dingen zoals ‘oh, zou je dat nu wel zo doen?’ tot echt demotiverende opmerkingen zoals ‘met fotografie verdien je toch niks joh, houd het maar als hobby.’ Niet leuk om te horen en zeker niet als je er gevoelig voor bent.

Het hoort erbij

Het lijkt wel alsof het een bijwerking is van het starten van je eigen bedrijf. Op de een of andere manier heeft bijna iedereen er last van en dat is natuurlijk erg demotiverend. Je bent zelf super enthousiast over een nieuw idee, maar als je het aan je beste vriendin laat lezen en ze reageert niet zo enthousiast, tja. Dat is niet leuk.

De kunst is om je mindset te veranderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat zeg ik er meteen bij. Het heeft bij mij ook even geduurd en af en toe luister ik ook nog te veel naar negatieve bullshit. Wat mij heel erg helpt, is het volgende.

De juiste mensen, de juiste meningen

Als je net begint, zal je netwerk nog vooral bestaan uit vrienden en familie. Deze mensen kan je altijd om advies vragen en dit is ook heel leuk, maar meestal zijn deze mensen geen ondernemers. Het klinkt misschien een beetje hard, maar soms zijn mensen die geen ondernemer zijn een beetje onwetend en geven ze je geen goede, passende feedback. Zelf zijn ze namelijk zekerheid gewend en voelen er misschien zelf niks voor om een eigen bedrijf te hebben.

Mocht je willen sparren is het misschien waardevoller om een oproepje te plaatsen in een Facebookgroep met ondernemers, Businessbabes NL bijvoorbeeld! Wat je ook kan doen, is andere startende ondernemers opzoeken via bijvoorbeeld LinkedIn of Instagram en eens een gesprekje met ze beginnen. Vraag gerust eens of mensen het leuk vinden om te sparren!

Het komt vanzelf

Het is sowieso altijd goed om je te focussen op de leuke reacties, want die zal je ook vast krijgen. Ga daar mee verder en laat het negatieve los. Natuurlijk zit er altijd een kern van waarheid in een negatieve reactie, dus neem het wel altijd mee.

‘Nu trakteer ik meestal!’

De mensen die vroeger zeiden dat ik niets zou verdienen als fotograaf, trakteer ik regelmatig als we iets gaan doen, eten of drinken. Ze hadden het verkeerd en nu kunnen we daar lekker om lachen. Elke keer als iemand iets negatiefs zegt, denk dat ‘mooi, dan ga ik het tegendeel bewijzen!’

Ben jij startende fotograaf en loop jij vast met iets of wil jij feedback? Dan is een brainstormsessie misschien wel iets voor jou! Kijk hier voor mijn aanbod en neem gerust contact met mij op!